At Thariq ilal Quluub

March 1, 2011

Lemon Chicken

Filed under: Uncategorized — anaspauzi @ 4:44 pm

 

Ingredients

BAHAN UNTUK AYAM
1) Isi Ayam – dipotong memanjang (200g)
2) Tepung Jagung (1/4 cawan)
3) Kuning Telur (2 biji)
4) Air (2 sudu besar)
5) Serbuk Lada Hitam (1 sudu kecil)
6) Garam (secukup rasa)

BAHAN UNTUK SOS
1) Jus Lemon (1/4 cawan)
2) Madu (1 sudu besar)
3) Air (1 cawan)
4) Stok Ayam (2 sudu kecil)
5) Tepung Jagung (1 sudu besar)
6) Halia – dihiris nipis (1 inci)
7) Gula (2 1/2 sudu besar)

Directions

Menyediakan sos:

Campurkan semua bahan.

Kacau sos di atas api kecil hingga mendidih dan pekat.

Membuat ayam:

Cairkan tepung jagung bersama air. Campurkan dengan telur, garam dan serbuk lada hitam. Kacau rata.

Celupkan isi ayam ke dalam adunan, dan goreng hingga garing keemasan.

Curahkan sos lemon ke atas ayam dan hidang.

Advertisements

1 Comment »

  1. salam kenal.. jemput la singgah my blog ‘Aku Sebutir Pasir’ kalau nak baca my experiences travelling ke 45 buah negara.. 🙂

    Comment by JHaZKiTaRo — April 8, 2011 @ 1:06 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: